ARTICLE
38
47545fe26ab235f542e229ca9a405c84
Tillbaka

Vågar du vara dig själv i en kärleksrelation?

2019-02-14
Villkorslös kärlek. Kärlek utan villkor. När vi kan se varandra för precis de vi är med våra unika, udda egenheter och ömma blåmärken från livet. Utan att värdera eller döma. Bara acceptera personen precis så som den är och ändå känna kärlek – det är den bästa förutsättningen för en sund, kärleksfull och långvarig relation. Det är lättare sagt än gjort eftersom det börjar med dig själv. Det du reagerar på eller har svårt att acceptera hos den andra beror på att det väcker något inom dig. En rädsla, en otrygghet - något du känner igen på ett omedvetet plan från dina tidiga upplevelser i livet. Det är precis vad du behöver ta hand om i dig själv för att känna dig tillfreds i en kärleksrelation.
När man inleder en helt ny relation vill man visa upp sin bästa sida och dölja de sidor man skäms för, är mindre stolt över eller inte tror att den andra skulle uppskatta. Men om relationen fortsätter så kommer det oundvikligt att komma fram i ljuset en dag. Vad händer då? 

Det är då problemen kommer upp till ytan och missnöjet börjar gro. 

Är det inte bättre att båda två får lära känna den andre precis så som den är? Att man är öppen och ärlig från början. Vågar visa sin sårbarhet. Lägger korten på bordet, kanske inte på första dejten, men tidigt. På ett respektfullt och förtroendeingivande sätt. Landar det inte väl så märker du det direkt. Då har ni båda en möjlighet att komma fram till om det är någon man vill ägna tid och kraft åt att utveckla en ny relation med. 

Beroende på vilket anknytningsmönster du har, så kan detta vara en helt avgörande insikt att ha med sig innan man går in i en relation. (Jag berättar gärna mer om de olika anknytningsmönstrena en annan gång om du vill veta mer). 

våga vara dig själv från allra början till en ny relation, eftersom det i längden är ohållbart att försöka vara någon annan. När man inte vågar vara sig själv i relationen utan anpassar sig för att få kärlek och bekräftelse så skapar det inre obalans, låg energi och ännu sämre självkänsla. Det lägger grunden för kommande relationsproblem och i slutändan fysisk och psykisk ohälsa, separation och skilsmässa.

Om du har en relation som i grunden är bra och du vill ha en fortsättning, så kan du välja att bidra till att den blir bättre. Skapa tid och utrymme för den. Ta reda på vad den andra personen har för känslomässiga och fysiska behov för att känna tillfredsställelse i relationen. Vill du göra detta för den andre? Om inte – vad säger det om dina känslor för partnern och hur påverkar det er relation? 

Fundera även över vad du själv vill uppleva i relationen. Hur kan du uttrycka dina egna känslor och behov så att din käresta verkligen uppfattar det? 

Fråga dig själv vad DU kan göra för att uppnå just detta? Förvänta dig inte något från din partner som du själv inte är beredd att göra för att hålla kärleken levande

Fokusera på det du vill uppnå och uppleva och på det som är positivt i relationen och hos den andre. Din hjärna kommer då leta efter det som är positivt och hitta det, vilket ger dig mer av det du önskar. Det påverkar dina tankar, dina känslor och ditt beteende.

På vilket sätt uttrycker du din kärlek? 
Hur visar du vad du uppskattar hos din  partner? 
Hur kan du se, lyssna på och bekräfta din partner i ord, känsla och handling
Behöver du avsätta mer tid för din partner och på så sätt visa i handling att du prioriterar er relation?
Kan du göra något rent praktiskt i vardagen för att underlätta, ge stöd och visa att du bryr dig om? 
Kan du bli bättre på att uppvakta med romantiska gester och signaler på att du tänker på din partner?
Ger du fysisk tillfredsställelse i form av beröring, värme och närhet?
Ser du till att behålla attraktionen levande i relationen genom att ta hand om dig själv och din kropp?
Visar du din bästa sida även för den som står dig närmast, inte bara för andra människor?

Tar du hand om dig själv så att du mår bra och kan vara ditt bästa jag?

Om du vill må och fungera bättre både själv och i en relation, så är det absolut möjligt. Ge dig själv och dina relationer den bästa förutsättningen för att gro, växa och blomma genom att skapa en trygg och kärleksfull relation till dig själv! 

Ta hand om dig själv och stärk din självkänsla i grunden! 

Vad gör DU min bloggvän för att vårda dig själv och dina relationer? Vågar du vara dig själv?

Lena Marjoniemi
Mental Mentor, KänsloCoach, HälsoGuide och Livsinspiratör

Vill du få hjälp och guidning till att acceptera och älska dig själv? Jag guidar dig gärna! 

FöregåendeNästa
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 


Beställ ditt inspirationsbrev - Lenas Inre Rum för Självkraft

Ja, jag vill komma in i Lenas Inre Rum för Självkraft! Då får jag ta del av inspirationsbrev, info om aktiviteter och unika erbjudanden bara för prenumeranter.
När du anmäler dig får du Självkrafts knack-film gratis direkt i inkorgen! Knacka dig lugn, glad och fri från stress, värk och obehag!
Om du inte hittar brevet - titta om det hamnat i skräpkorgen och lägg till Självkraft i dina kontakter!
Du kan närsomhelst avregistrera dig från inspirationsbrevet!

För och efternamn

Ålder

Ort

E-post

Lämna följande fält tomt
51