ARTICLE
37
a319e6d642f4a969edfae357436371a8
Tillbaka

Tänk om jag väljer fel? Av gästbloggare Emelie Svensson

2016-10-23
Har du någon gång ställts inför ett beslut som tvingat dig att välja mellan två olika fullt tänkbara alternativ, och oroat dig för att välja "fel"? Har du någon gång lutat dig mot någon i din närhet och frågat denne ”vad tycker du?” angående ett beslut som egentligen endast berör ditt eget liv? Har du någon gång stressat upp dig över att du inte vet vilken väg du ska välja för att du inte har någon aning om vart du vill hamna? Eller så vet du vart du vill men inte hur du tar dig dit. Eller kanske vet du vilken väg du vill gå men inte vart den ska ta dig?
Med skakande fingrar knappade jag in orden ”I need to turn down your offer, I'm so sorry” i mobilen. Nervös men bestämd, jag kände det ända in i maggropen, detta var inte rätt för mig, inte då. Många hade kallat mig galen, som av ingen egentlig anledning tackade nej till ett permanent visum i Australien, något som är väldigt svårt att få. Men det var mitt beslut att fatta, så jag lyssnade på mig själv. Svaret jag fick på mitt sms var ”I already knew this, I had a feeling.” Vårt undermedvetna är smartare än vad vi tror.

Jag var rädd för jag visste vad jag gav upp, men inte vad jag skulle få. Hade jag vid det tillfället kunnat se vilka andra upplevelser och möjligheter jag skulle få tack vare detta beslut, så skulle det kanske inte varit lika svårt att fatta.

Alla ställs vi inför beslut, vare sig det handlar om vad du ska äta till middag eller om du ska flytta utomlands. Och i väldigt många fall medför det stress att inte veta. Ett slags inre kontrollbehov som bara leder till oro och ångest. Vi tenderar att skapa ett problem av ett beslut som inte ens är fattat än. Vi mår dåligt över något som inte ännu ÄR. Ganska onödigt, right?

Jag hamnar i dessa situationer rätt ofta. Jag vill så mycket och jag ser så många möjligheter och vägar att jag blir stressad för att valmöjligheterna är för många. Mitt problem har aldrig varit att jag valt att stanna kvar där jag är, utan att jag velat dela på mig och gå alla vägar samtidigt. Vilket i sig också blir ett problem som jag måste jobba på. Men i många fall kan det verka enklast att inte välja alls, att stå och trampa i vägskälet, där du åtminstone vet hur din omgivning ser ut. Du undviker förändring - och nöjer dig.

”Tänk om jag väljer fel?”. Tänk om jag gör slut med denne och sedan ångrar mig. Tänk om jag byter jobb och det blir ett steg ner i karriären? Tänk om jag flyttar till ett annat land och inte trivs? Alla dessa frågor kan vi skrota direkt. Varför ska vi tänka på sådant för? Saker tenderar att lösa sig till det bästa om vi bara fortsätter att knalla, stanna inte utav rädsla, utforska vägar som känns rätt och spännande för stunden, se vart du hamnar, och om du inte trivs, vänd om eller hitta ett nytt vägskäl. Det är inte svårare än så.

Det som skapar hinder för våra drömmar och mål är aldrig att vi valt fel väg – Det går alltid att vända, välja om vid nästa vägskäl eller trampa upp en helt ny väg om vi så måste. Det som skapar hinder är att vi inte har tillit. Och när vi inte har tillit till att något kommer att lösa sig oroar vi oss, skapar negativa känslor och tankar, gör det ännu svårare att fatta ett beslut och står antingen kvar där vi är eller låter någon annan bestämma åt en för att slippa ta beslutet själv.  

Ibland kan ett beslut innebära att ge upp något, och för stunden känner vi en skrämmande tomhet, något som vi helst vill undvika. Men det vi inte ser när det beslutet fattas är hur vi senare i livet kommer att kunna blicka tillbaka på just det ögonblicket och se varför vi valde som vi gjorde, varför något gjorde att vi drogs lite extra till det valet, hur skrämmande det än var. Vi ser vad som aldrig hade kunnat ske om inte just det beslutet hade fattats.

Tillit min vän, det löser sig.

Emelie Svensson, 23 år 
Lic. Personlig Tränare, fotograf, m.m. och bloggar på www.simplyabouthappiness.devote.se 
GILLA gärna Simply about Happiness på Facebook och FÖLJ Emelie på Instagram på @emeliezvensson 

LÄS ÄVEN:
"Min mamma är en hjältinna" - Emelie bloggtext om när hon som barn hade OCD, tvångssyndrom:
http://www.sjalvkraft.se/web/article/min-mamma-ar-en-hjaltinna-av-gastbloggare-emelie-svensson-ar-en-hjaltinna-av-gastbloggare-emelie-svensson-/

FöregåendeNästa
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 


Beställ ditt inspirationsbrev - Lenas Inre Rum för Självkraft

Ja, jag vill komma in i Lenas Inre Rum för Självkraft! Då får jag ta del av inspirationsbrev, info om aktiviteter och unika erbjudanden bara för prenumeranter.
När du anmäler dig får du Självkrafts knack-film gratis direkt i inkorgen! Knacka dig lugn, glad och fri från stress, värk och obehag!
Om du inte hittar brevet - titta om det hamnat i skräpkorgen och lägg till Självkraft i dina kontakter!
Du kan närsomhelst avregistrera dig från inspirationsbrevet!

För och efternamn

Ålder

Ort

E-post

Lämna följande fält tomt
51